Pohdintaa tunneperäisestä työhyvinvoinnista!

20.02.2023

Työhyvinvointi on kaikkinensa laajakäsite ja sillä tarkoitetaan usein työssä viihtymistä tai työssä jaksamista eikä näitä kokemuksia juurikaan tarkenneta, vaikka taustalla voi olla monenlaisia yksilöllisiä kokemuksia. On kuitenkin tärkeää huomioida myös psykologinen työhyvinvointi ja erityisesti tunneperäinen työhyvinvointi.

  Työhyvinvoinnin ulottuvuuksia on lähdetty kuvamaan laajemman kokemuksen kautta, jota kuvataan kielteisten ja myönteisten tunnetilojen kautta. Nämä ovat osittain vastakohtia ja toisensa poissulkevia tunteita mutta myös toisiinsa johtavia tunnetiloja.

  Kielteisiä tunteita ovat työssä tylsistyminen, työuupumus ja työholismi. Myönteisiä tunteita työnimu ja työtyytyväisyys. Eniten minua näistä jäi puhuttamaan työssä tylsistyminen, joka aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia ja heikkoa vireystilaa liittyen työhön.

Merkityksettömyys ja alhainen mieliala yhdistävät työuupumukseen mutta erottuu siitä lievempänä ja lyhyt kestoisempana. Työ ei tunnu mielekkäältä eikä se haasta, töihin lähteminen voi olla hankalaa. Tylsistynyt ihminen on passivoitunut ja päättämätön, työaika kuluu työhön kuulumattomien asioiden parissa. Työssä tylsistyminen on selkeä vastakohta työn imulle.

  Tämän kautta jäin miettimään, kuinka voisimme tunnistaa tämän tunteen? Kuinka paljon helpompaa olisi tuunata työtä mielekkääksi ja lisätä sen kautta työn imua henkilölle, joka on vain pitkästynyt ja rutinoitunut, jopa tylsistynyt työhönsä.

Voisimmeko tiedostamalla tämän ennalta ehkäistä vakavampaa ja pitkäkestoisempaa työhyvinvointi ongelmaa, kuten työuupumusta paremmin. Luultavasti, yksilöllisempi työhyvinvoinnin äärelle pysähtyminen ajoissa riittäisi!

#työhyvinvointi #tuunaatyötäsi #työssätylsistyminen #työuupumus #työnimu#työnohjaus #työelämä #unelmiajatoimistohommia

📚 Mäkikangas, Mauno & Feldt; Tykkää työstä. Työhyvinvoinnin psykologiset perusteet.